+38 (04744) 3-44-41 , +38 (067) 934-29-28
Меню
Остання редакція: 21 лютого 2018

Зміни у ПКУ-2018 для бухгалтера і підприємця

1. Соцгарантії, мінзарплата, прожитковий у 2018 році

Прожитковий мінімум працездатних осіб з 1 січня буде становити 1762 грн, з 1 липня — 1841 грн, з 1 грудня — 1921 грн. Своєю чергою, мінімальна заробітна плата у місячному розмірі встановлена на рівні 3723 грн, у погодинному розмірі — 22,41 грн. 

2. Зміни у бухобліку-2018

Запрацювали зміни до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Зокрема, відтепер його дію в повній мірі поширили й на бюджетні установи (в тому числі під час виконання бюджетів). Про це читайте у додатку до № 107 за 2017 р.

Також оновили загальні вимоги до фінансової звітності та консолідованої фінзвітності, щодо її подання та оприлюднення. Подробиці трансформацій шукайте у газеті «Все про бухгалтерський облік» № 102 за 2017 р., стор. 6, та № 1 за 2018 р., стор. 9.

3. Адміністрування податків у 2018 році

Набрали чинності зміни в Податковий кодекс України (далі – ПКУ) щодо запровадження повноцінного функціонування електронних кабінетів платників. Про них ми розповіли у додатку до газети «Все про бухгалтерський облік» № 3 за 2017 р.

Окрім того, добрячий міх змін в адмініструванні принесли новорічні зміни в ПКУ, про які ми розповіли у додатку до № 1 за 2018 р.  Так, з нового року розміри та дати встановлення місцевих податків на відповідних територіях слід шукати на веб-сайті ДФС. До того ж, платників цих податків звільнили від відповідальності, якщо між інформацією на сайті та даними офіційно оприлюдненого рішення про встановлення місцевих податків та зборів будуть розбіжності. 

Оновили визначення великого платника податків. А ДФС отримала право приймати рішення про зміну неосновного місця обліку великого платника податків. 

Уточнили і поняття пов’язаних осіб, без якого не обійтися для цілей трансфертного ціноутворення.

Шкода, завдана платнику податків неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи податкового чи митного органу, відшкодовується за рахунок коштів держбюджету незалежно від вини цієї особи

У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) фізособі податкове повідомлення-рішення з податку на нерухомість, земельного податку в строки, встановлені відповідними нормами ПКУ, фізособи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.

Зверніть увагу: збільшено перелік платежів, які не вважають роялті. Коригування зазнав і добре відомий усім платникам п. 50.1 ПКУ щодо сплати самоштрафу. 

Зустрічну звірку проводитимуть і для отримання інформації щодо трансфертного ціноутворення . Також уточнили правила проведення планових документальних перевірок трансфертного ціноутворення та податку на прибуток. А ось наявність лічильників-витратомірів перевірятимуть під час фактичної перевірки акцизних складів.

Також передбачено можливість застосовувати положення конвенцій про подвійне оподаткування з країною кожного кредитора у випадку сплати відсотків за синдикованими кредитами через організатора (агента) такого кредиту.

4. Зміни у сплаті ПДВ у 2018 році 

До 31.12.18 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Встановили ставку ПДВ у розмірі 7% на постачання на митній території України  та ввезення на митну територію України всіх медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних техрегламентів.

Відкоригували також норми щодо реєстрації та зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків

Парламентарі тимчасово зупинили дію абз. 3 п. 201.10 ПКУ, за яким податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 01.07.17 р. були для покупця достатньою підставою для відображення податкового кредиту та не потребували будь-якого додаткового підтвердження. 

Зверніть увагу: оновили правила щодо ПДВ зо операцій з товарами та необоротними активами на тимчасово окупованих територіях, себто в АР Крим та м. Севастополі .

Більше про ПДВ-шні зміни-2018 читайте у додатку до нашої газети № 1  за 2018 р.

5. Податкові пільги для вітчизняного кіно

У ПКУ з’явилися низка норм про державну підтримку кінематографії в Україні. Зокрема, вони стосуються сплати роялті нерезидентам за договорами за використання аудіовізуальних творів. Не оподатковуватимуть витрати суб'єкта кінематографії на постачання товарів та послуг учаснику кінозйомок. До 01.01.23 р. звільнили від оподаткування ПДВ операції з виробництва і демонстрування національних фільмів, постачання робіт та послуг з озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України. Деталі щодо цих змін – у № 1 за 2018 р. на стор. 28.

6. Податок на прибуток у 2018 році 

У ПКУ змінили вимоги щодо трансфертно-цінових коригувань

До 01.01.25 р. звільнено від оподаткування прибуток усіх суб’єктів літакобудування. Цю податкову пільгу законодавці дозволили застосувати до податкових періодів починаючи з 01.01.17 р.

Податкову декларації податку на прибуток, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, подають протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

А ось для релігійних організацій стало менше перепон у отриманні неприбуткового статусу. Чергова новація - «перехідні» доходи колишніх єдинників 4-ї групи не потраплятимуть під оподаткування . Окрім того, прибутківці оподатковуватимуть дивіденди від єдиннників

Усі деталі цих та інших змін-2018 стосовно податку на прибуток знайдете у додатку до № 1.

7. Єдиний податок у 2018 році 

Тріаду малопомітних на перший погляд змін отримали єдинники від законотворців. Найпомітніша серед них – звільнення юросіб-спрощенців від сплати дивідендових авансів. Але чи справді ця зміна має реальний зміст чи тільки видається при першому погляді на оновлений абз. 7 пп. 57. 1¹.2 ПКУ? Відповідь – у додатку до нашої газети № 1 за 2018 р.

Окрім того, єдинникам третьої групи, яким анульовано реєстрацію платників ПДВ, встановили перехід на ставку єдиного податку в розмірі 5%. Ба більше, єдинників остаточно зобов’язали платити податок на доходи нерезидента.

8. Єдиний внесок у 2018 році

Збільшилася максимальна величина бази нарахування єдиного внеску, яка тепер дорівнює 15 розмірам мінзарплати (раніше – 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб). 

Окрім того, члени фермерських господарств потрапили до числа платників єдиного внеску. Виняток – пенсіонери та ті, хто отримують пенсію за віком чи соцдопомогу. Подробиці знайдете у нашій газеті № 95 за 2017 р. на стор. 5 та у додатку до № 1 за 2018 р.

9. Соціальні виплати та допомоги

Дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

До завершення антитерористичної операції відклали погашення заборгованості із виплат заробітної плати, стипендій, пенсій, що утворилася внаслідок проведення АТО, громадянам, які проживають на територіях, де проводиться операція, та громадян, які тимчасово переселені в інші населені пункти України з територій, на яких проводиться операція. 

10. Акцизний податок у 2018 році 

Як і у випадку з ПДВ, до 31.12.18 р. звільняються від оподаткування акцизним податком операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома)

Звільнили від оподаткування акцизом операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва бензолу.

Збільшено ставки акцизного податку на тютюнові вироби, але парламентарі не змінювали ставки акцизу на алкоголь. Однак з 01.01.18 р. до спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, застосовують загальну ставку з пп. 215.3.1 ПКУ – 126,96 грн/л 100-відсоткового спирту (минулого року ці товари мали певні пільги). Зате тепер квас «живого» бродіння – не алкоголь та непідакцизний товар. Натомість запроваджено спеціальний акциз на суміші зброджених напоїв. А ось обладнання резервуарів пального витратомірами перенесли на 2019 р. Більше читайте у додатку до нашої газети № 1 за 2018 р.

11. Земельний податок у 2018 році

Тепер річна сума платежу з орендної плати за земельні ділянки державної чи комунальної власності  не може бути меншою за розмір земельного податку. Скасували обмеження з застосування пільги для фізосіб зі сплати земельного податку лише по одній ділянці. Цей же податок суттєво зменшили для залізничників та гірничих підприємств. Більше деталей – у додатку до № 1 за 2018 р.

12. Екоподаток і рентна плата у 2018 році

Збільшено ставки  екологічного податку. Теж саме торкнулося рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин,  за спеціальне використання води та за спеціальне використання лісових ресурсів.  

Важливо: 01.01.18 р. оновили визначення платників ренти за спецводокористування у ст. 255 ПКУ. Тепер цей платіж не поширюється на вторинних водокористувачів. Не змінювали ставку ренти за користування радіочастотним ресурсом. Більше – у додатку до № 1 за 2018 р.

13. Зміни у держнагляді за госпдіяльністю

На 2018 р. продовжили мораторій на планові перевірки, встановлений Законом України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". До числа підстав для проведення позапланових перевірок додали дві нові: настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених Кабміном, та перевірка виконання суб'єктом господарювання приписів щодо усунення порушень, виданих за результатами проведення попереднього заходу нагляду (контролю). Перелік органів, на які не поширюється указаний Закон, тепер визначає не цей акт, а повинен встановити уряд.

Окрім того, 4 квітня запрацює Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин». Він буде регулювати здійснення держконтролю на бійнях та потужностях з розбирання та обвалювання м'яса, держконтролю виробництва та обігу рибних продуктів, сирого молока та молозива тощо.

14. Оподаткування сільського господарства у 2018 році 

Законодавці дещо відкоригували принцип розрахунку суми бюджетної дотації для сільгоспвиробників. Окрім цього, змінами передбачено, що обсяг дотаційних податкових зобов’язань по зареєстрованих податкових накладних аграрії мають відображати в додатку до декларації з ПДВ. 

Законодавці дозволили Мінфіну встановлювати додаткові вимоги до відображення даних щодо окремих видів діяльності, визначених п. 161.3  Закону про держпідтримку.  

До когорти звільнених від ПДВ операцій, законодавці включили, зокрема, експорт деяких технічних культур. Водночас з відповідних дат постачальники сої, свиріпи та ріпаку втратять право на бюджетне відшкодуваня ПДВ за експортом цих культур

Ці зміни ми детально проаналізували у додатку до нашої газети № 1 за 2018 р.

15. Мораторій на відчуження сільгоспземель

На 2018 рік продовжили заборону на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земділянок сільгосппризначення та на внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств. Подробиці знайдете у № 1 на стор. 30.

16. Електронна торгівля 

Аж 7 листопада набере чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги». Він регулює засади надання електронних довірчих послуг, у тому числі транскордонних, права та обов'язки відповідних суб'єктів, здійснення держнагляду у цій сфері. При цьому електронною послугою вважатимуть будь-яку послугу, що надається через інформаційно-телекомунікаційну систему, простіше кажучи – через Інтернет.

17. Житлово-комунальні послуги у 2018 році 

Почала діяти заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Як її реалізовувати за відсутності необхідної інфраструктури, наразі неясно. Утім, вже запроваджено адмінвідповідальність за захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. За це на фізосіб очікує штраф у розмірі від 340 до 1360 грн, на посадовців юросіб та на фізосіб-підприємців – штраф у розмірі від 850 до 1700 грн.

Аж 10 червня відбудеться введення в дію нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Більше про реформу комунальної сфери та виклики, які постануть вже незабаром перед співвласниками багатоквартирних будинків, читайте у № 1 за 2018 р., стор. 16.

Окрім того, 23 липня введуть в дію Закон України «Про енергетичну ефективність будівель» .

18. Дорожній рух

Тепер Правила дорожнього руху дозволяють у населених пунктах рух транспортних засобів зі швидкістю не більше 50 км/год.

Джерело: http://vobu.ua/ukr/analytics/news/item/18-hariachykh-tem-komentari-do-zmin-u-pku-2018-dlia-bukhhaltera-i-pidpryiemtsia