+38 (04744) 3-44-41 , +38 (067) 934-29-28
Меню
Остання редакція: 07 червня 2022

Залік складено!

На поточному тижні завершено вивчення здобувачами освіти нової навчальної дисципліни «Облік у торгівлі», яка цього року вперше викладалась на кафедрі обліку і оподаткування для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти в якості вибіркової компоненти.

Під час занять, які проводились on-line через ZOOM-конференції та за допомогою освітньої платформи MOODLE, студенти змогли оволодіти рядом загальних та спеціальних компетентностей, серед яких варто відзначити знання предметної області та розуміння професійної діяльності; здатність до відображення інформації про господарські операції суб’єктів господарювання у фінансовому обліку підприємств торгівлі; застосовувати знання права та податкового законодавства в практичній діяльності суб’єктів господарювання торгової сфери.

Серед специфічних господарських операцій студентській молоді були висвітлені теми щодо документального оформлення товарів, обліку товарних операцій в оптовій та роздрібній торгівлі, комісійної торгівлі, операцій товарного кредитування, обліку товарів в умовах сучасних поза магазинних форм торгівлі (поштою, через каталоги, інтернет-торгівлі, за зразками, через торгові автомати), обліку специфічних операцій із товарними запасами й витрат обігу.

Для викладу окремих тем доцентом кафедри обліку і оподаткування Галиною Аніщенко було залучено стейкхолдерів з числа практиків, для яких торгівля – є власною справою. Зокрема, були залучені:

–       до лекційного заняття  з теми «Облік товарних операцій в роздрібній торгівлі» запрошено фізичну особу-підприємця – Валентину Лісіцину – власник магазину «Меблі» (м. Горішні Плавні, Полтавська обл.);


–       до практичного заняття з теми «Облік торгівлі товарами поштою, інтернет-торгівлі, за зразками та через торгові автомати» – Анастасію Зубко – власницю аграрного Інтернет-магазину «АГРОЛИС» (м. Миколаїв).

Валентина Лісіцина та Анастасія Зубко повідомили студентам особливості організації торгової діяльності у своїх магазинах, їх вплив на облік товарних запасів.

Завдяки глибокій зацікавленості за окремими темами студенти проводили власні наукові дослідження, що дозволило студентам 31- о групи Ілоні Бужан та Сергію Костенко узагальнити результати досліджень шляхом наукових публікацій у збірнику студентських наукових праць Уманського НУС.

Активна праця здобувачів освіти над вивченням матеріалів дисципліни дозволила їм одержати програмні результати навчання, серед яких володіння особливостями практики здійснення обліку, контролю та оподаткування діяльності підприємств торгівлі.

 

Галина Аніщенко, доцент кафедри обліку і оподаткування