+38 (04744) 3-44-41 , +38 (067) 934-29-28
Меню
Остання редакція: 11 травня 2023

Проміжні підсумки навчання з обліку у торгівлі

 

Серед вибіркових дисциплін на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти здобувачами спеціальності «Облік і оподаткування» на поточний семестр було обрано навчальний курс «Обліку у торгівлі», під час вивчення якого доцентом кафедри Галиною Аніщенко застосовувались різноманітні методи навчання, що стимулюють зацікавленість до торгівлі як у сфері економічної діяльності, так і професійного самовдосконалення та готовності працювати на підприємствах даної галузі.

Різні теми дисципліни передбачають застосування відповідних методів навчання, котрі дозволяють найкраще розкрити специфіку бухгалтерського обліку окремих товарних операцій. Зокрема, 29 березня 2023 року проведено лекційне заняття англійською мовою на тему «Accounting of the sale of goods in installments / Облік реалізації товарів у розстрочку». Викладання фахових дисциплін іноземною мовою безумовно сприяє здобуттю у студентської молоді додаткових компетентностей поряд зі спеціальними в рамках професії, яка здобувається. 

Під час практичного заняття 12 квітня 2023 року на тему: «Документування у торгівлі» студенти мали можливість продемонструвати зібрані ними розрахункові документи у роздрібній торгівлі – фіскальні чеки з магазинів своїх місцевостей та проаналізувати їх будову на предмет відповідності діючій формі ФКЧ-1. Цьому сприяли демонстраційні можливості платформи відео-конференцій ZOOM.

Відповідно до розробленої робочої програми передбачено залучення представників роботодавців та працівників, які мають практичний досвід у сфері торгівлі. Так, 19 квітня 2023 року за лекції на тему «Облік товарних операцій в роздрібній торгівлі» завітав Владислав Дюг – працівник ТОВ «Фудком» м. Умань (здобувач вищої освіти старших курсів), з яким було обговорено взаємозв’язок роботи бухгалтера та продавців, документування цін на товари, матеріальна відповідальність, яка покладається на продавця-консультанта, роботу електронних засобів вимірювальної техніки, природні втрати продовольчої продукції та її нормування, засоби контролю за покупцями у супермаркетах.

Також у форматі бінарної лекції спільно з науково-педагогічними працівниками Миколаївського національного аграрного університету 9 травня 2023 року відбулось заняття, на якому обговорено зміст та склад витрат обігу. До заняття долучилась фахівець з питань збуту товарів Світлана Залізняк – керівник відділу виробництва Компанії «Агенство мерчандайзинга». Зі вступним словом звернулась Марина Дубініна – завідувач кафедри обліку і оподаткування Миколаївського НАУ, доктор економічних наук, професор.

Живе спілкування дозволило усім присутнім з’ясувати специфічність витрат на мерчендайзинг у торгових точках. Відповіді залученого стейхолдера на питання здобувачів як Уманського НУС, так і Миколаївського НАУ свідчили про зацікавленість та активність інтерактивної взаємодії між учасниками освітнього процесу.

Результатом є опанування особливостей обліку у торговій сфері.

 

Доцент кафедри обліку і оподаткування Галина Аніщенко