+38 (04744) 3-44-41 , +38 (067) 934-29-28
Меню
Остання редакція: 28 вересня 2022

Круглий стіл "Емфітевзис: особливості договірних відносин, обліку та оподаткування"

28 вересня 2022 р. на кафедрі обліку і оподаткування Уманського НУС було проведено круглий стіл за участі членів кафедри, студентів спеціальності «облік і оподаткування» та доповідачів: доцента кафедри бухгалтерського обліку та консалтингу ДВНЗ "КНЕУ імені Вадима Гетьмана", головного редактора Uteka-Агро Вікторії Станкевич і доцента кафедри комерційної діяльності і логістики ДВНЗ "КНЕУ імені Вадима Гетьмана" Оксани Висоцької. Тема обговорення: Емфітевзис: особливості договірних відносин, обліку та оподаткування.

Вікторія Станкевич у своїй доповіді відмітила юридичні питання оформлення договору емфітевзису, його відмінності від договору фінансової оренди земель сільськогосподарського призначення, нюанси останніх законодавчих актів щодо цього виду оренди та практика його застосування у західних країнах.  Окремі питання  доповіді присвячені практичним проблемам обліку договорів емфітевзису, нарахування орендної плати та виплат за ними, особливостям створення забезпечень майбутніх витрат і платежів за одноразовими виплатами і порядку включення їх у витрати звітного періоду, мінімізації нарахувань податку з доходів фізичних осіб у звітному періоді, причини цих операцій та строків проведення розрахунків з фізичними особами-власниками земельних паїв, переданих в емфітевзис.

Оксана Висоцька детально проаналізувала нормативну базу щодо оподаткування операцій за розрахунками із фізичними особами-власниками земельних паїв, переданих в користування на умовах договору емфітевзису, практичні питання, які виникають у бухгалтерів підприємств щодо нарахування і сплати податку з фізичних осіб за цим вилом оренди в сучасних умовах.

В обговоренні проблем нарахування, обліку, оподаткування операцій за договорами емфітевзису в сучасних умовах прийняли усі викладачі кафедри обліку і оподаткування, студенти Уманського НУС.

Організатор заходу

Тамара Кучеренко, д.е.н., професор