+38 (04744) 3-44-41 , +38 (067) 934-29-28
Меню
Остання редакція: 13 жовтня 2017

З 2018 року Україна переходить на нові правила бухгалтерского обліку

Для ряду підприємств зміняться правила щодо відкритості даних і необхідної кваліфіцаціі бухгалтерів.

З 2018 року всі українські підприємства повинні вести бухоблік і складати фінансову звітність з урахуванням європейських правил. А саме, подавати так званий "звіт про управління" – документ, що містить не тільки фінансову інформацію, а й інші дані, що характеризують поточний стан і перспективи розвитку компанії. Щоб показати основні ризики і невизначеності в діяльності підприємства. Цієї долі зможуть уникнути тільки мікро- і малі підприємства, пише.

Відповідні зміни в закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" були прийняті Верховною Радою (законопроект №4646-д) 5 жовтня 2017 року.

"Документ спрямований на зближення українського національного законодавства до законодавства ЄС, включаючи правила ведення бухобліку і складання фінансової звітності. Ці зобов'язання є наслідком Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке вступило в силу з 1 вересня 2017 року", – пояснив юрист ЮФ "Астерс "Павло Шовак.

Нові правила публічності

Як розповіла адвокат Вікторія Ковальчук, законопроект №4646-д встановлює нові правила складання, подання та оприлюднення фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

"Також встановлюється новий порядок визнання та оцінки деяких видів активів і зобов'язань, доходів і витрат. Тому ми отримаємо велику відкритість фінансової інформації певного кола підприємств", – зазначила Ковальчук.

Фактично буде розширено перелік підприємств, які зобов'язані публічно розкривати свою фінансову звітність. Крім того, уряд має затвердити перелік видів діяльності, при здійсненні яких, підприємства повинні будуть розкривати свою звітність. Зокрема, встановлюється обов'язок застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) для підприємств "становлять суспільний інтерес". Це компанії-емітенти, цінні папери яких торгуються на біржі, банки, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, інші фінустанови (крім мікро- і малих підприємств), а також великі підприємства.

Буде розширено перелік підприємств, які зобов'язані публічно розкривати свою фінансову звітність

"До них пред'являються спеціальні вимоги щодо формування бухгалтерської служби – не менше двох фахівців, а головний бухгалтер повинен мати три роки стажу і вищу економічну освіту", – розповіла партнер K.A.C. Group Тетяна Кузьмич.

Крім держорганів, підприємства зобов'язані подавати фінзвітність за вимогою трудового колективу. А також за запитами фізичних та юридичних осіб надавати копії такої звітності. Оскільки фінансова звітність, хоч і складається на основі бухгалтерської звітності, вона не відображає рух грошей в компанії і не є комерційною таємницею – це прямо вказано в прийнятому законопроекті.

Новий порядок звітності

З новим поняттям "підприємства, що представляють суспільний інтерес" безпосередньо пов'язаний ще один новий термін – "таксономія фінзвітності". Він визначає ряд показників, які підлягають розкриттю. Вони надаються і систематизуються в електронному вигляді. Що і як буде розкриватися – визначить Мінфін в підзаконних актах.

Крім публічних акціонерних товариств (ПАТ), які і зараз повинні використовувати МСФЗ, міжнародні стандарти повинні будуть застосовувати компанії, які здійснюють видобуток корисних копалин загальнодержавного значення.

Джерело: https://ukr.segodnya.ua/economics/business/dlya-biznesa-v-ukraine-vvodyatsya-novye-trebovaniya-po-buhgalterii-1062468.html