+38 (04744) 3-44-41
Меню
Остання редакція: 17 березня 2016

В Україні проведуть переоцінку сільськогосподарських земель

Переоцінка стане основою для розрахунку податків сільськогосподарських підприємств.
Уряд має намір розробити і подати до Верховної Ради до липня 2016 року Закон, що дозволяє провести загальнонаціональну нормативну грошову оцінку землі, яка є основою для розрахунку податків сільськогосподарських підприємств.
Згідно Програми дій Уряду на 2016 рік, опублікованій на офіційному сайті Кабінету Міністрів, Уряд планує в подальшому проводити переоцінку землі не менше, ніж раз в 10 років. Підготовкою законопроекту займуться Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру України.


У програмі дій також зазначено, що Мінрегіон і Госгеокадастр завершать формування баз даних Державного земельного кадастру до кінця 2016 року. Уряд також до кінця року має намір провести інвентаризацію і розмежувати сільськогосподарські землі державної, комунальної та приватної власності.
Крім того, до липня Кабмін подасть до парламенту закон, який виключає можливість отримання в оренду земель сільгосппризначення поза конкурсом.
Термін підготовки закону про обіг земель сільськогосподарського призначення, який вказується в програмі дій, - до квітня поточного року, тоді як закон про продовження мораторію на купівлю-продаж землі, прийнятий Радою в минулому році, зобов'язав Кабмін подати такий закон на розгляд парламенту до 1 березня .
Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України пропонує відкрити ринок землі в два етапи - з 2017 року дозволити торгівлю державними землями сільгосппризначення, а з 2019-го дозволити громадянам торгувати землею сільгосппризначення, що знаходиться в приватній власності.

Довідка. Згідно з прийнятими в наприкінці 2015 року змін до Податкового кодексу, ставка єдиного податку для підприємців 4 групи спрощеної системи оподаткування (сільгосппідприємств) виросла в 1,8 рази (до 0,16-5,4 % в залежності від виду земель). Ставка податку застосовується до нормативної грошової оцінки землі в розпорядженні підприємства.
В Україні до 1 січня 2017 року діє мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Разом з тим, програма реформування економіки, схвалена ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом, передбачає відкриття ринку землі як засобу залучення інвестицій і технологій в Україні. Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі не раз наполягав президент України Петро Порошенко.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/V-Ukraine-provedut-pereocenku-selskoxozyajstvennyx-zemel.