+38 (04744) 3-44-41
Меню
Остання редакція: 29 січня 2016

Порядок нарахування та сплати ЄСВ з лікарняних і декретних: коротко про головне


З 01.01.2016 р. виключено п. 11 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Ця норма передбачала, що платниками ЄСВ є особи, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, утримання ЄСВ здійснювалось у розмірі 2%.

Враховуючи зміни до абз. 7 п. 1 ч.1 ст. 4 Закону про ЄСВ, тепер платниками ЄСВ є роботодавці: підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, допомогу або компенсацію відповідно до законодавства для осіб, які отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до ст. 7 Закону про ЄСВ, яка визначає базу нарахування єдиного внеску, єдиний внесок нараховується на суму грошового забезпечення кожної застрахованої особи, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Нарахування та сплата ЄСВ за платників, зазначених в абз. 7 п. 1 ч.1 ст. 4 Закону, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, але не менше мінімального страхового внеску за кожну особу. Слід зазначити, що на сьогодні чинним є Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затверджений Постановою КМУ від 02.03.2011 р. №178. Але цей порядок ще не приведено у відповідність до змін. Отже, наразі роботодавцям слід сплачувати ЄСВ з лікарняних та декретних за власний рахунок, до набрання чинності порядком фінансування такого ЄСВ бюджетом.

Проте потрібно пам'ятати, що оплата перших 5 днів непрацездатності не є допомогою по тимчасовій непрацездатності. Тому на оплату перших 5 днів лікарняного слід нараховувати ЄСВ за ставкою 22%, а для інвалідів — за ставкою 8,41% або 5,3% чи 5,5%, і сплачувати такий ЄСВ доведеться роботодавцю за власний рахунок.

Джерело - https://news.dtkt.ua/ua/labor/social-protection/37337