+38 (04744) 3-44-41
Меню
Остання редакція: 20 березня 2018

Опубліковано Закон про ТОВ

У газеті «Голос України» від 17 березня опубліковано Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який визначає правовий статус ТОВ і ТДВ, порядок їх створення, діяльності та припинення, права та обов'язки їх учасників.

У загальних положеннях передбачено, що учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов'язаннями в межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників. Товариство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном. Товариство не відповідає за зобов'язаннями своїх учасників. Кількість учасників товариства не обмежується.

Закон набере чинності 17 червня (через три місяці з дня опублікування). Через рік почне діяти частина друга статті 23 Закону - стосовно виключення померлого (припиненого) учасника, що має більше 50%, якщо спадкоємці не подали заяву про вступ до товариства.

Відповідно втратить силу Закон «Про господарські товариства» в частині, що стосується товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю.

Протягом року з дня набрання чинності Законом положення статуту товариств, діють в частині, що відповідає законодавству станом на 17 червня. У той же час, це не передбачено після внесення змін до статуту.

До внесення відповідних змін до Господарського процесуального кодексу України при розгляді справ, відкритих за позовними вимогами про переведення на себе прав і обов'язків покупця частки (частини частки) у разі порушення переважного права учасника товариства, застосовуються наступні правила:

1) позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошові кошти в розмірі, сплаченому покупцем на виконання договору купівлі-продажу частки (частини частки), визначеному в ухвалі суду;

2) невиконання вимоги про внесення грошових коштів на депозитний рахунок суду є підставою для залишення позову без розгляду;

3) суд в своєму рішенні вирішує питання про перерахування грошових коштів, внесених на депозитний рахунок суду, покупцеві або про їх повернення.

Товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністюзвільняються від сплати адміністративного збору за реєстрацію змін до статуту у зв'язку з приведенням його у відповідність з цим Законом до 17 червня 2019 року.

Нагадаємо, Закон був прийнятий Верховною Радою 6 лютого. До законопроекту було подано близько 500 правок. Комітет врахував 360 з них. Робота над законопроектом велася з весни 2016 року.

Джерело: https://buhgalter911.com/uk/news/news-1036158.html